Skip to main content

Artikel Made In Kempen: MAATWERKBEDRIJVEN HELPEN ZIEKENHUIZEN AAN EXTRA MONDMASKERS EN SCHORTEN

By 23/03/2020februari 11th, 2021Nieuws
TURNHOUT/GIERLE/MOL – Maatwerkbedrijven A-kwadraat en Lidwina dragen bij om het tekort aan mondmaskers en ander materiaal op te lossen. Lidwina naait schorten en A-kwadraat maakt doe-het-zelf pakketjes waarmee handige naaiers zelf aan de slag kunnen. Het bedrijf kreeg ook tien naaimachines van Singer en naait nu ook zelf maskers in elkaar.

De ziekenhuizen van Turnhout, Herentals, Geel en Mol schakelen helpende handen in om mondmaskers te produceren: A-kwadraat maakte daarom doe-het-zelfpakketjes om zelf mondmaskers te assembleren. De materialen voor die mondmaskers zijn woensdag in bulk bij A-kwadraat geleverd. Het gaat om een vierlagige stof met de juiste beschermingsgraad voor chirurgisch gebruik. “Onze grafische afdeling heeft de grote doeken onmiddellijk op maat gesneden” weet Tim Tilsley, Sales & Marketing Manager bij A-kwadraat. “Daarna gingen medewerkers in onze healthcare-afdeling aan het werk om pakketjes samen te stellen. Donderdag konden wij al 800 pakketjes afleveren. Elk pakketje bevat materiaal voor 5 maskers.”

Vrijdagvoormiddag konden geïnteresseerden een eerste lading pakketjes ophalen aan de campus Sint-Jozef van het AZ Turnhout. De belangstelling was groot. Wie de maskers heeft afgewerkt, brengt ze terug naar het ziekenhuis, waar ze worden gesteriliseerd. Zo kan het ziekenhuispersoneel veilig blijven werken in deze moeilijke omstandigheden.

“Wij blijven volop materiaal klaarmaken, in totaal voor minstens 50.000 mondmaskers”, luidt het bij A-kwadraat. “De ziekenhuizen zullen de volgende dagen een nieuwe levering krijgen van 1.200 pakketjes. Ook het naaiatelier van OPZ Geel hebben we al voorzien. En we starten zelf met naaien, met dank aan Singer om tien naaimachines ter beschikking te stellen. Verder starten we ook de productie van schorten op, want ook daaraan is een groot tekort. In een recordtempo werden de patronen uitgetekend en vermenigvuldigd. Zodat onze medewerkers ermee aan de slag kunnen. Ook onze collega’s van Lidwina bieden ondersteuning. Natuurlijk gebeurt alles op een veilige manier, met individuele werkstations op een gepaste afstand van elkaar.”

Lidwina: schorten en overalls

Lidwina draagt ook haar steentje bij om, zoals ze het daar zeggen: “onze helden uit de zorgsector een hart onder de riem te steken.” Het Molse maatwerkbedrijf kreeg materiaal aangeleverd op rollen. Deze stoffen worden in meerdere lagen afgerold en volgens een aangeleverd patroon versneden om schorten te vervaardigen voor het ziekenhuis en andere zorginstellingen. Daarnaast heeft Lidwina zo’n 150-tal Tyvek overalls van haar afdeling clean-up services overhandigd aan een lokaal ziekenhuis.

Meehelpen

Richtlijnen over het ophalen van de doe-het-zelf pakketten en het assembleren van de mondmaskers zijn te vinden via deze link van het AZ Turnhout.

 

Link naar artikel